2016 pohod ob meji brez meje sl418.12.2016 POHOD OB MEJI BREZ MEJE

V mesecu decembru smo organizirali že 10. pohod ob meji brez meje. Trasa pohoda je vsako leto drugačna, skušamo zajeti kar največ vasi na naši briški kakor tudi na italijanski strani. Zbrali smo se v vasi Neblo – na Križadi, v prostoru vaške skupnosti.

Zunaj je bilo strupeno mrzlo, zato sta bila pohodnikom na voljo topel čaj in šilce domačega. Da pohodniki radi pridejo v Brda, nam kaže število udeležencev. Lansko leto smo jih našteli 86, letos pa kar 130. Letošnji pohod je na italijanski strani potekal po občini Dolenje.

Potrebno je povedati, da je celotna pokrajina po Rapalski pogodbi pripadala kraljevini Italiji. Vasici Neblo in Hruševlje sta spadali v občino Dolenje. Raba slovenščine je bila odpravljena na sodiščih in v uradih, v šolah, ukinjena so bila še vsa slovenska društva in organizacije. Slovenščina se je ohranila le v cerkvah. Življenje je bilo vse prej kot lepo, občutili so močan italijanski nacionalizem ter politično in kulturno zatiranje. Tudi po 2. svetovni vojni je za življenje ob meji veljal poseben režim. Za gibanje v obmejnem pasu je bilo potrebno posebno dovoljenje, prehod meje je bil omejen. Težave so občutili predvsem kmetje, ki so imeli zemljo v Italiji. Padca meje smo se zelo razveselili vsi, ki živimo ob meji. Žal pa v teh vaseh na italijanski strani, razen morda od nekaterih starejših prebivalcev, slovenske besede ni več slišati.

Odpravili smo se v smeri Hruševlja, čez zaselek »Boršt«. Pri domačiji Beč smo se spustili v dolino, prečkali potok Korn in že smo bili na italijanski strani Brd. Mimo vinogradov smo se povzpeli v vas Lože (Lonzano) do cerkvice svetega Jakoba Starejšega. Žal je bila zaprta. Po spustu v dolino smo se povzpeli v vas Rutarje (Ruttars). V cerkvi San Vito e Modesto smo si ogledali božične jaslice. Sončno vreme nam je ponudilo enkratne poglede na Brda, Furlanijo in hribovja, ki obkrožajo te pokrajine. Pri domačinu Sergiu smo imeli daljši postanek. Ponudili so nam topel čaj in brule (kuhano vino). Članice društva smo udeležence pogostile z domačim pecivom. Sledil je povratek na našo stran. Preko Barbane in Fojane smo se spustili do cilja v Neblem. Udeležencem smo pripravili odličen pasulj in kozarček briškega. V prijetnem vzdušju so pohodniki z lepimi vtisi in obljubami za ponovno snidenje v naslednjem letu, zapuščali Brda.

Iva Šibav

2016 pohod ob meji brez meje sl12016 pohod ob meji brez meje sl22016 pohod ob meji brez meje sl32016 pohod ob meji brez meje sl5

2016 pohod ob meji brez meje sl62016 pohod ob meji brez meje sl72016 pohod ob meji brez meje sl8