26.7.2020  PRISOJNIK (2547 M)

Po programu PD Brda je bila včerajšnja nedelja določena za vzpon na 2547 m visok Prisojnik. Z nami je bil tudi Pio član Planinske družine Benečija. Na Vršiču pa nas je čakal snemalec Peter Vrčkovnik, ki je snemal naš vzpon in spust s Prisojnika za TV oddajo za razgibano življenje »Migaj z nami«, ki je na sporedu TV SLO 2. Po jutranji kavici in pripravah smo se podali na pot. Ajdovska deklica nam je pomežiknila in zaželela srečno pot. Prečili smo meliščna pobočja, pot pa je postajala vedno bolj strma in s časoma tudi tehnično bolj zahtevna. Ob poti so moje oči nenehno iskale kraljico med rožicami v naših gorah, planiko. In končno je bila pred menoj, lepa in večna, kot jo opevajo številne pesmi. Do vrha nas je ločilo le še strmo vršno pobočje in končno vrh. Nasmejani obrazi so izkazovali naše zadovoljstvo. Razgled pa veličasten, Triglav, Razor, Jalovec, Bavški Grintavec, Krn …. Na vrhu je bila kar gužva. Opojna lepota, do koder seže oko. Ko smo se naužili razgledov in pomalicali, je sledila obvezna fotoseansa in odtis žiga v planinsko knjižico. Vrnili smo se grebenski poti, ki je težja a lepša, zanimivejša, mnogo bolj slikovita. Poplezavanje, jeklenice, strmo, po grebenu »gore-dole« tako, da se kar vleče. Potrebna je previdnost in zbranost. Napak tukaj ni. Ustavili smo se pri OKNU najbolj znanem naravnem oknu v Julijskih Alpah. Skozenj je speljana tudi zelo zahtevna Kopiščarjeva pot. Bolj ko se spuščamo, tudi pot postane lažja. Travnata pobočja so polna cvetja, veliko, veliko planik, tudi murke…. Srečno smo se vrnili na Vršič. Skupaj z našim snemalcem smo na uspešno turo nazdravili z briško penino. Lepo nam je bilo.

12.7.2020 - ŠPIK NA NOSOM (FERONON DEL BUINZ)

Rana ura, zlata ura smo si rekli, ko smo že pred 5 uro krenili na pot. Brez postanka smo v dveh urah mimo Bovca, skozi Log pod Mangartom, čez Predel in mimo Rabeljskega jezera, prispeli na planino Pecol, kjer je bilo naše izhodišče. Bilo je precej hladno in pihalo je. Po uvodnem razgledovanju po okoliških vrhovih, smo krenili na pot in pri koči Brazza spili jutranjo kavico. Nato pa pot pod noge in sledili oznakam. Pogled proti Kaninskemu pogorju je bil čudovit. Kaj kmalu so nas v gorski svet pospremili številni kozorogi. Sledili smo oznaki znamenite poti Ceria – Merlone, po kateri smo se dobesedno sprehodili med travami in cvetjem do Škrbine nad Tratico. Tu smo se pripravili na zahtevnejši del poti – nadeli smo si varovalno opremo. Ozke police zahtevajo trden korak in nič vrtoglavosti, zavarovane so na najožjih mestih. Sam začetek poti je izjemno izpostavljen. Ob varovalih, nekaj časa hoje po samem grebenu, smo se povzpeli na Špik nad Nosom, 2531 m. Prav na vrhu stoji pred nekaj leti postavljen vzorno urejen bivak, imenovan po alpinistu in gorskem reševalcu Luki Vuerichu iz Žabnice, ki se je leta 2010 ponesrečil na Prisojniku. Občasna megla nam je zakrivala poglede proti Višu, Montažu, Špiku Hude police, medtem, kot je bil čudovit razgled na Kaninsko pogorje ter na planino Pecol. Prav ta pogled v dolino nam je dal vedet, da je sestop dolg. Previdno smo ubirali stopinje navzdol do Škrbine nad Tratico, kjer smo se »razorožili« in si spet pripravili palice in se spuščali proti dolini in občudovali prelepo gorsko cvetje. A ja, celo pot so nas spremljale ta rogate živali – kozorogi, od tistih čisto majhnih ob materah, do mogočnih starcev, ki so leno poležavali po skalah. Srečno smo vsi prispeli v dolino in zadovoljno pogledovali proti gori, ki smo jo osvojili. Čudovito turo v prijetni družbi smo zaključili na Predelu, ob pijači in lepem razgledu na Mangart, Jalovec...

28.6.2020 RUT - RODICA 

V našem programu PD Brda smo danes imeli turo na Rodico. Vreme super in uspelo nam je. Startali smo nad vasjo Rut. Že od samega začetka se pot počasi a vztrajno dviga, najprej skozi gozd, nato pa nas serpentinasta pot pripelje do sedla, kjer je odcep za Šijo, Vogel in Ribčev laz. Do vrha (1966 m) smo rabili približno petnajst minut. Zadovoljni z nasmejanimi obrazi smo si segli v roke. Razgledi proti Bohinjskemu jezeru, na Ribčev laz in Vogel so bili lepi, medtem ko v Baško grapo in Črno prt za precej megleni. Nič zato. Vzeli smo si čas in uživali v objemu gora. Pred odhodom pa že žig v knjižico in skupinska fotka. Počasi smo se vrrnili v dolino. Pred odhodom proti domu, smo se ustavili v Rutu pri mogočni lipi, obseg debla lipe je 8 m, starost pa ocenjujejo na 500 let. Vredno ogleda. 

514.6.2020 - BOHINJSKA BISTRICA - VRH BAČE - PODBRDO

Nedeljo smo v PD Brda kljub ne najboljši vremenski napovedi izkoristili in prehodili 8. etapo poti Julijana. Do Bohinjske Bistrice smo se peljali z vlakom. Etapa nas je iz Bohinjske Bistrice v Podbrdo popeljala čez starodavni prelaz Vrh Bače, ki je dolga stoletja pred prihodom cest in železnice povezoval Bohinj in Primorsko.

Preberite več: 14.6.2020 - BOHINJSKA BISTRICA - VRH BAČE - PODBRDO

31.5.2020 POHOD OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE

Pohod od češnje do češnje smo morali zaradi korona virusa odpovedati. Glede na rahljanje ukrepov, smo se odločili, da ga v mini izvedbi le izpeljemo. Pridružili so se nam prijatelji iz PD Kanal in PD Ajdovščina, tako da je bila druščina res prijetna. Startali smo pri naši češnji pod vinsko kletjo in se podali proti Fojani, kjer smo se ustavili pri cerkvici "Sveti duh", na tem pokopališču je pokopan tudi slovenski skladatelj in dirigent Rado Simoniti. Nadaljevali smo v Barbano se nato spustili v dolino, prečili potok in se povzpeli na Plešivo do kmečkega turizma Kren, kjer smo imeli postanek. Prav prijetno je bilo in prav nikomur se ni mudilo. Goran nas je le pripravil na odhod. Pot nas je vseskozi vodila med vinogradi in vabljivimi rdečimi češnjami. Tu pa tam smo tudi kakšno utrgali. Naslednji postanek smo imeli na Goranovi domačiji. Tu smo pohodnikom ponudili sladice iz češenj, frtaljo z zelišči in seveda češnjami. Skozi Medano, mimo briške antene smo se vrnili na izhodišče. Vsem, ki ste danes bili z nami hvala za čudovito družbo.