ZNAK clanek2016 - UČKA (HRVAŠKA)

V nedeljo 10. aprila smo se odpeljali v Istro, natančneje v naravni park Učka. Družba v avtobusu je bila razigrana tako, da je pot do Lovrana hitro minila. Tu sta nas pričakala dolgoletna prijatelja iz tamkajšnjega planinskega društva. V bližnji kavarni so nas pogostili s kavo oz. čajem. Žal Klavdijo ni mogel z nami zaradi zdravstvenih težav.

Hrvaška Istra se lahko ponaša z izjemnim naravnim fenomenom, saj je na razmeroma malem prostoru združeno toliko lepot Naravnega parka Učka. Učka je okrog 20 km dolg, ozek gorski greben nad vzhodno Istrsko obalo in Reškim zalivom. Vreme ni bilo preveč stabilno, upali smo le, da ne bo padalo. Zapeljali smo se do našega izhodišča pri penzionu Poklon.

Ob parkirišču smo opazili planinske oznake za Vojak, ki so nas usmerile na široko pot, ki se zložno vzpenja. Že po nekaj korakih nas je cesta pripeljala v gozd, kjer se spremeni v prijetno peš pot. Dobro označena pot se zmerno vzpenja skozi gozd, večkrat pa smo prečkali asfaltno cesto. Tod je speljana tudi gozdna učna pot. Pred nami smo zagledali veliko oddajnikov na Učki, kar je pomenilo, da smo skoraj na cilju. Obšli smo oddajnike vse do razglednega stolpa na Vojaku. Vojak je najvišja gora Istre (1401 m) od koder je lep razgled od otokov severnega Jadrana, planin Gorskega Kotarja, Benetk do italijanskih Dolomitov. Poleg čudovitega razgleda, ko je ozračje čisto, sta pomembni tudi v parku še favna in flora. Na vrhu je precej pihalo, zato smo se odločili za povratek. Na predlog našega vodnika smo si ogledali tudi biser Naravnega parka Učka Vranjsko drago, ki ji pravijo tudi Vela Draga. Ta se nahaja na zahodnih obronkih gore Učka. V kanjonski dolini, globoki več kot sto metrov, so atmosferski vplivi napravili čudežno pokrajino sredi istrskega krasa. Učna pot, ki pelje ob robu kanjona se ponaša s številnimi informativnimi tablami o nastanku naravnega spomenika. Področje je zlasti zanimivo za alpiniste, saj je znano daleč naokoli. Med prave poslastice sodi vitek stolp, imenovan Sveča, ki je visok 20 m. V tej dolini so bili snemani prizori iz priljubljene povesti Vinnetou.

Polni lepih vtisov smo se pozno popoldne vračali proti domu.

Zapisala
Iva Šibav