2017 05 GOLICA13.05.2017 - GOLICA

Majski pohod nam je izpolnil željo doživeti lep izlet na Golico s čudovitimi razgledi in pogledi na travnike, polne narcis. Kljub slabi vremenski napovedi se nas je na železniški postaji v Anhovem zbralo 14 in z vlakom smo se odpeljali do Jesenic. Do našega izhodišča Doma pod Golico smo se peljali s kombijem.

Pobočja Planine pod Golico so se namreč odela v zaščitene bele narcise, ki jih domačini imenujejo tudi »ključavnice«. Z navdušenjem smo fotografirali zdaj eden zdaj drugi cvetoči travnik. Bolj kot smo se vzpenjali, manj je bilo narcis. Pri spodnji postaji tovorne žičnice smo ubrali nekoliko bolj strmo pot, pohvali se lahko celo s skalnatim odsekom, preko katerega nam pomagajo klini. Pot nato vodi skozi gozd in po slabih dveh urah hoje se dvigne na gola pobočja, kjer se nam odpre širok razgled: Ljubljanska kotlina, Snežnik..., pred sabo pa že opazimo kočo na Golici. Mimo koče smo se prek golih planjav povzpeli do vrha Golice (1835 m), od koder se ponujajo čudoviti razgledi na avstrijsko Vrbsko jezero in Celovec na eni in Julijce in Kamniško-Savinjske Alpe na drugi strani. Za naš trud so nas nagradili celo sončni žarki. Malo smo posedeli, naredili par fotografij, v knjižico dodali še en žig in se počasi spuščali do koče. Med potjo smo lahko občudovali čudovito planinsko cvetje. Iz koče je bilo slišati zvoke harmonike. Seveda ni šlo brez Avsenikove »Golice«. Privoščili smo si daljši postanek in uživali v čudoviti naravi. Pogled proti ljubljanski kotlini pa nam je narekoval čim prejšnji povratek v dolino. Po krožni poti smo se spuščali in tudi tukaj smo lahko občudovali širne, v belo odete travnike. Na novo markirana pot nas je popeljala po gozdu mimo Korlovega tunela in ob strugi hudourniškega potoka. Prve dežne kaplje so nas opozorile, da je potrebno pospešiti korak.

Prav ta vikend je na Planini pod Golico potekal praznik narcis. Z avtobusom smo se vrnili do Jesenic, do Anhovega pa z vlakom. Vreme, planinski prijatelji, čudovita narava in narcise so nam pustili nepozabne vtise. Nikomur ni bilo žal, da se je kljub slabi vremenski napovedi udeležil pohoda.

Zapisala: Iva Šibav

17 05 GOLICA1   17 05 GOLICA4 17 05 GOLICA317 05 GOLICA217 05 GOLICA5 17 05 GOLICA6