ZNAK clanek29.11.2015 - STARA GORA – CASTELMONTE

V precej mrzlem nedeljskem jutru smo se odpravili na pohod v bližnjo Furlanijo. V vasici Ibana smo pustili naše konjiče, si nadeli kape in rokavice ter se podali proti Stari Gori. Na to priljubljeno romarsko pot na Staro Goro so peš hodili že naši nonoti in none.

Nezahtevna pot je večino časa potekala po gozdu. Mraz je popustil, tudi hoja nas je ogrela, tako da smo kape in rokavice pospravili, prilegel se je tudi požirek vode. Ob poti smo opazili nekaj zapuščenih domačij, pa tudi precej zelo lepo urejenih vikendov. Naši želodčki so nas opomnili, da je čas za malico. Na »piknik placu« smo pomalicali in se nastavljali sončnim žarkom. Naš vodja Franko nas je opozoril, da smo šele na pol poti, zato smo se počasi odpravili naprej in okrog poldneva prišli na Staro Goro. Pred seboj smo zagledali mogočno cerkev. Že sam pogled nanjo je prečudovit. Cerkev je posvečena temnopolti devici Mariji. Današnjo podobo je cerkev dobila leta 1744. Stara Gora ima za Slovence poseben pomen ne samo zaradi priljubljene romarske poti, ampak tudi zaradi Starogorskega rokopisa iz druge polovice 15.stoletja, ki je eden od rokopisnih spomenikov slovenskega jezika. Svete maše potekajo tudi v slovenskem jeziku. Vstopili smo v cerkev in se podali v kripto, ki leži pod cerkvijo. Njen zavetnik je angel Mihael. Za okovanimi velikimi vrati je upodobljen angel Mihael, kako s sulico – mečem zabada hudiča oz. zlega duha. To naj bi pomenilo zmago krščanstva nad poganstvom. V kripti so obešene slike nesreč, fotografije ljudi, razna ročna dela v zahvalo Mariji za ozdravitev ali uspešne rešitve težkih situacij. Pogled čez obzidje nam seže do Kolovrata in Goriških brd z okolico.

Z lepimi vtisi smo se odpravili proti Ibani in se med potjo za hip ustavili pri cerkvici Treh kraljev, ki pa je bila zaprta. Ob njej stoji mogočna stara lipa. Pot nas je vodila tudi mimo obnovljenega gradu iz 12. stoletja, ki je v zasebni lasti in je za javnost zaprt. In že smo bili pri naših avtomobilih. Zadovoljni za lep nedeljski izlet smo se odpravili proti domu.

Iva Šibav