V sliki in besedi

514.6.2020 - BOHINJSKA BISTRICA - VRH BAČE - PODBRDO

Nedeljo smo v PD Brda kljub ne najboljši vremenski napovedi izkoristili in prehodili 8. etapo poti Julijana. Do Bohinjske Bistrice smo se peljali z vlakom. Etapa nas je iz Bohinjske Bistrice v Podbrdo popeljala čez starodavni prelaz Vrh Bače, ki je dolga stoletja pred prihodom cest in železnice povezoval Bohinj in Primorsko.

Preberite več: 14.6.2020 - BOHINJSKA BISTRICA - VRH BAČE - PODBRDO

31.5.2020 POHOD OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE

Pohod od češnje do češnje smo morali zaradi korona virusa odpovedati. Glede na rahljanje ukrepov, smo se odločili, da ga v mini izvedbi le izpeljemo. Pridružili so se nam prijatelji iz PD Kanal in PD Ajdovščina, tako da je bila druščina res prijetna. Startali smo pri naši češnji pod vinsko kletjo in se podali proti Fojani, kjer smo se ustavili pri cerkvici "Sveti duh", na tem pokopališču je pokopan tudi slovenski skladatelj in dirigent Rado Simoniti. Nadaljevali smo v Barbano se nato spustili v dolino, prečili potok in se povzpeli na Plešivo do kmečkega turizma Kren, kjer smo imeli postanek. Prav prijetno je bilo in prav nikomur se ni mudilo. Goran nas je le pripravil na odhod. Pot nas je vseskozi vodila med vinogradi in vabljivimi rdečimi češnjami. Tu pa tam smo tudi kakšno utrgali. Naslednji postanek smo imeli na Goranovi domačiji. Tu smo pohodnikom ponudili sladice iz češenj, frtaljo z zelišči in seveda češnjami. Skozi Medano, mimo briške antene smo se vrnili na izhodišče. Vsem, ki ste danes bili z nami hvala za čudovito družbo.

25.5.2020 PETERNEL-KORADA-PETERNEL

Peternel je mesto najhujšega zločina okupatorjev v Brdih. Požig dveh hiš pri Peternelu 22. maja 1944, v katerih je v nepredstavljivi grozi zgorelo dvaindvajset domačih in od drugod prignanih nesrečnih ljudi. Tu poteka vsakoletna spominska slovesnost, letos pa je bila zaradi znanih razmer odpovedana. Nekaj planincev PD Brda skupaj s prijatelji PD Kanal in društva Gora smo se odločili, da se s položitvijo venčka k spomeniku poklonimo vsem žrtvam okrutnega dogodka. Naš pohod smo pričeli pri Peternelu, mimo domačije Čarga vse do vasi Nozno. Nebo je bilo po nočnem dežju umito in pogledi so bili prekrasni. Kot je že tradicija, smo se v Noznem ustavili pri našem prijatelju Zmagotu. Čakala nas je miza polna dobrot in domačih zdravilnih "napitkov". Že smo nadaljevali pot proti Koradi. Pogled na Brda, Furlanijo vse tja do morja je bil izjemen. Pod cerkvico sv. Genderce smo nabrali solzice za venček, ki smo ga spletli pri naši koči. Vračali smo se preko Vrhovlja pri Kožbani, kjer smo si ogledali zelo lepo cerkvico posvečeno sv.Andreju. Čakal nas je še postanek pri Renatu v Hlevniku in spust do Peternela, kjer smo venček položili k spomeniku žrtvam. Vreme odlično, družba super, vsem hvala.

2020 02KONJ23.2.2020 GRADIŠČE-KONJ-ABRAM

Po programu smo se briški planinci odpravili na Vipavsko natančneje do kampa TURA. S parkirišča smo se usmerili na pot v smeri Gradiške Ture in Abrama. Široka in zložna pot, nas je hitro pripeljala do prvega razpotja, kjer smo nadaljevali proti svetemu Miklavžu. Dokaj zložna pot, nas je peljala mimo številnih plezališč.

Preberite več: 23.2.2020 GRADIŠČE-KONJ-ABRAM

2020 02BENEČIJA9.2.2020 BENEČIJA

Briški planinci radi gremo tudi na onstran meje, v Benečijo. Današnjo nedeljo smo se namenili na Kraguojnco. Parkirali smo pri cerkvi Sv. Ivana v Čelu in sledili tablam -pot št. 752.

Preberite več: 9.2.2020 BENEČIJA

31.1.2020 – NOČNI OTROŠKI POHOD NA KORADO 

Naše društvo je letos že drugič z otroki osnovne šole in staršev organiziralo nočni pohod do koče na Koradi. Zbralo se je veliko otrok, pa tudi staršev. Otroci so nad nočnim pohodom navdušeni, morda jih očarata tema in lučke. Veselo so korakali, se pogovarjali, se smejali, skratka veselo je bilo. Za kratek čas smo se ustavili pri cerkvici Svete Genderce. Nadaljevali smo do najvišje točke Korade, kjer smo se slikali, nekateri otroci so v svoje dnevnike odtisnili žig. Precej je pihalo, zato smo se hitro odpravili do koče. Otrokom še posebej pa staršem smo predstavili pomen planinstva in smisel biti član društva. Upamo, da bodo rezultati kmalu vidni. Pogostili smo jih s čajem in prigrizki. Vsi navdušeni in veseli smo se vrnili proti domu z obljubo, da to ponovimo tudi naslednje leto.