Predstavitev Pohoda Od češnje do češnje

Pohod od cesnje do cesnjeBriški planinci smo se nekajkrat udeležili pohoda Montefortiana v bližini Verone v Italiji. Nad tem pohodom smo bili navdušeni in tako je počasi začela zoreti ideja, da bi tudi pri nas organizirali pohod na podoben način. Zametki segajo v leto 2005, ko smo prvič organizirali pohod, imenovan »Pohod po briških gričih«. Osnovna ideja je bila, da v sklopu Praznika češenj v Brda privabimo še več obiskovalcev, tako da jih popeljemo na organiziran pohod. Iz predlaganih smeri smo se odločili za smer Dobrovo-Slavče-Višnjevik-Vedrijan in nazaj na Dobrovo. Že ob prvem ogledu omenjene trase smo ugotovili, da tudi sami Brd še zdaleč ne poznamo dobro. Še več, ugotovili smo, da so na tej poti določene točke, ki kar same vabijo, da se ustavimo in uživamo v ponujenih razgledih.

Ko smo pohod organizirali drugič smo ga preimenovali v »Pohod od češnje do češnje«. Resda pohod poteka po stranskih poteh po Brdih in večkrat gremo tudi mimo češenj, vendar samo ime izhaja od drugje. Začetek in zaključek pohoda je v Vinski kleti Goriška Brda na Dobrovem. Zato je bila pred začetkom drugega pohoda pod vinsko kletjo zasajena češnja-kot obeležje le tega. Boter tej češnji je bil g. Mužič, župan občine Brda. Češnja prav lepo raste in prav tako se razvija tudi pohod sam.

Ob organizaciji tretjega pohoda smo si rekli: zakaj bi vsako leto hodili po isti poti. Hitro je padla odločitev – traso pohoda bomo menjali na dve leti. Brda so vendar dovolj velika in nam nudijo lepe možnosti za to. Tako je nastala druga pot v zahodnem delu in sicer v smeri Hlevnika-Hruševlja-Fojane-Dobrovega. Ponovno smo bili navdušeni nad drugačnimi pogledi na briško pokrajino in tudi širše. Vedno pa nas je vodila usmeritev, da se pot prične in konča na Dobrovem. To je bilo pomembno zaradi same izvedbe pohoda, še bolj pa zaradi tega, da so obiskovalci ostali na Prazniku češenj.

Leto se je hitro obrnilo in ponovno je bilo potrebno razmišljati o novi smeri pohoda. Kam zdaj? Na sever smo že šli, enako na zahod, razmišljati je bilo potrebno proti vzhodu. Nastala je pot štirih vasi, vsake samosvoje. Šli smo skozi Dobrovo, Medano, Kozano in Biljano. Ker pa smo v Brdih, nam je za vsako vasjo pot popestril spust v dolino kakega potoka in tako smo izvedeli za Fedrih, Donank, Končnar, Biršo in Reko. Pot štirih vasi in petih potokov, zanimivo.

Na tej točki so se že rojevale nove ideje in nove trase. Tako smo v preteklih letih organizirali »Pohod po poteh ENE ŽLAHTNE ŠTORIJE«, poimenovan po zelo gledani televizijski nadaljevanki. Na tej poti smo obiskali kraje, kjer se ta nadaljevanka dogaja.

Idej za nove smeri pohoda nam še ni zmanjkalo in še vedno odkrivamo nove nepoznane in zanimive kotičke v Brdih. Trase pohodov so unikatne in označene samo za dan pohoda. Takoj po končanem pohodu se vse oznake odstranijo.

To je naš najbolj obiskan pohod. Če nas je na prvem bilo malo čez dvajset, smo v zadnjih letih v Brda že pripeljal tudi preko 1000 pohodnikov.

Pohod organiziramo ob pomoči Vinske kleti Goriška Brda in Občine Brda.