Predstavitev Pohoda Ob meji brez meje

Pohod ob meji brez mejeSlovenija je postala članica schengenskega območja decembra 2007. Meja, ki je pokrajino v zahodnem delu Slovenije dolga leta delila na Goriška Brda in Collio v Italiji je padla. V tem evforičnem času se je porodila ideja, da bi ta dogodek v Brdih obeležili na poseben način, s pohodom po takrat že bivši meji. Pobudnik te ideje je bil g.Toni Gomišček, takratni upravitelj Vinoteke Brda. K sodelovanju je povabil še Planinsko društvo Brda in tako se je začelo.

Osnovna ideja je bila prehoditi pot po nekdanjih stezah graničarjev. To so bili vojaki, ki so varovali državno mejo. Zaradi dolžine dela meje, ki omejuje Brda, se je pohod razdelilo v štiri etape.

Prvi pohod je bil izveden 22. decembra 2007. Izbran je bil del meje med Neblim in Gornjim Cerovim, predvsem zaradi tega, ker se je ta del zdel še najbolj prehoden. Graničarjev že davno ni bilo več in nihče ni vzdrževal teh stez. Sicer pa nas v Brdih kamor koli gremo, čakajo vzponi na griče in spusti v doline med njimi. V zameno pa se nam ponujajo vedno novi zanimivi razgledi.

Drugi pohod je potekal po delu meje od Gornjega Cerovega, mimo Huma do Sabotina. Na tretjem smo se vrnili v severno-zahodna Brda. To je bil najzahtevnejši del meje, saj smo šli od Golega Brda do Neblega. V ta del prepreden s potoki in skoraj pravim pragozdom ljudje običajno ne zahajajo več. Za konec smo prihranili etapo od Golega Brda do Britofa. Da je bila tudi ta zanimiva, je poskrbela debela snežna odeja, snega pa v Brdih nismo ravno vajeni.

Kaj sedaj? Meja je bila prehojena v celoti, zastavljeni cilj izpolnjen. Po razmisleku smo se odločili, da s pohodi nadaljujemo. Vendar jih ne bomo ponavljali ampak zastavili malo drugače. Še vedno bomo hodili v bližini meje, pa tudi malo po notranjosti Brd. Ker pa se Brda raztezajo tudi na drugi strani meje, bomo šli tudi tja in spoznavali vasi, ki so nam bile včasih teže dostopne.

To bodo nezahtevni krožni pohodi v trajanju 4 do 5 ur. Vedno si bomo ogledali kakšno naravno ali kulturno znamenitost in izvedeli kaj novega.

Kam bomo šli letos, še ne vemo. Brda so lahko majhna ali pa velika in povsod vidimo kaj zanimivega ali pa tam še nismo bili. V prijetni družbi pa je vedno lepo, koristno za dušo in za telo.