Naša planinska koča

ZAVETIŠČE NA KORADI (802 m)

 

koca

Zavetišče stoji ob robu gozda na razglednem hrbtu severozahodno pod vrhom Korade, najvišjem vrhu v zaledju Goriških Brd. Vrh se nahaja med mejno reko Idrijo na zahodni in Sočo na vzhodni strani.

Člani Planinske skupine Brda iz PD Nova Gorica so se leta 1983 odločili, da bodo na ostankih italijanskega topovskega položaja iz 1. svetovne vojne zgradili planinsko zavetišče. Leta 1984 so pričeli z delom; očistili so bunker, nad njim pa s prostovoljnim delom v naslednjih letih v skladu s finančnimi možnostmi pozidali zavetišče in ga postopoma opremili. Pred zavetiščem so očistili jamo, kjer so bili topovski podstavki, ter jo uredili v prijeten, zavetrn kotiček za manjšo družbo. Topovski položaj je s prav tako očiščenim rovom, zdaj hodnikom, povezan z zavetiščem. Zavetišče so slovesno odprli 25. avgusta 1991.

Zavetišče je odprto ob sobotah, nedeljah in praznikih preko celega leta. Priporočljivo je, da se o odprtosti pozanimate pri najemniku.

V gostinskem prostoru je 40 sedežev; na skupnem ležišču je 11 ležišč; WC; voda se dovaža s cisterno; gostinski prostor je ogrevan s pečjo; zavetišče je priključeno na električno omrežje. V poletnem času je možna uporaba miz v senci dreves okrog koče.

Razgledi. Z vrha Korade je izredno lep razgled. Proti vzhodu vidimo nad soško dolino Banjško planoto, naprej pa Trnovski gozd, Porezen in Blegoš, proti jugovzhodu pa v bližini Sabotin in Skalnico, naprej pa Nanos; na južni strani so v bližini Goriška Brda z značilnimi terasastimi vinogradi in sadovnjaki, potem pa seže pogled prek Krasa do morja v Tržaškem zalivu in proti Ogleju; na zahodu se širi Furlanska nižina, v ozadju vidimo predgorja Dolomitov; proti severu je v bližini hribovita Beneška Slovenija, kjer vidimo na hribu Stara gora znameniti samostan, malo desno pa vas Srednje, zadaj sta mejna Kolovrat in Matajur, naprej pa se zvrstijo vrhovi Kaninskih gora in vzhodnega dela Julijskih Alp, kjer izstopata Krn in Triglav; v bližini je sleme Kanalskega Kolovrata, na katerem vidimo naselje Lig.

napis2

Dostopi. Avto: po cesti, ki se na Vrhoveljskem prevalu odcepi od reginonalne ceste Plave-Dobrovo v Brdih v smeri Liga, do parkirnega prostora 6km, od tod do zavetišča 20 minut. ŽP, AP Plave; AP Vrhoveljski preval: iz Plav mimo gostilne Pri mostu po označeni stezi skozi zaselek Vrtače 2h; z Vrhoveljskega prevala po označeni planinski stezi 1 h 45.

Izleti: Vrh Korade (812 m) 5 minut; cerkev sv Genderce pod vrhom Korade 10 minut; razgledni stolp na Mejniku (321 m) nad Gonjačami 3h; Sabotin (560 m) 4h.

Prehodi. Lovska koča na Koradi 15 minut.

Informacije. Zavetišče na Koradi, Zarščina 7, 5210 Deskle; Najemnica Romina Žnidarčič s.p.; e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Najemnica koče:
Romina Žnidarčič s.p.
Oševljek 5
5292 Renče
Tel. 041 352 584
Milojko Žnidarčič
Tel. 041 413 532