Pot 10 - ALPE ADRIA TRAIL

Pot Alpe Adria na skupno 43 etapah in skupno približno 750 km povezuje tri regije: avstrijsko Koroško, Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino. Pohodniška pot vodi od vznožja najvišje gore Avstrije, Velikega Kleka, skozi najlepšo koroško gorsko in jezersko pokrajino in brez velikih ovinkov mimo stičišča treh dežel Avstrije, Slovenije in Italije naprej do Jadranske obale in kraja Milje (Muggia).

OPIS POTI “ALPE ADRIA TRAIL”– del poti, ki poteka po Goriških Brdih
-pot je bila napravljena leta 2012

Pot se prične v kraju Mirnik na italijanski strani. Po stopničasti poti se vzpnemo do cerkvice
nad vasjo, od koder sledi kratek spust in po prečkanju državne meje vzpon po cesti do zaselka Breg pri Golem brdu. Skozi vas in mimo kmečkega turizma (točka) se pričnemo vzpenjati proti najvišji točki naše poti cerkvici sv. Andreja. Pot, ki nas na začetku pelje mimo vinogradov in sadovnjakov nas kasneje zapelje v gozd. Večino časa se zložno vzpenjamo, dokler strmina v bližini vasi Vrhovlje pri Kožbani ne popusti. Na tem mestu je desno ob poti možen ogled kraškega brezna, ki jih je po pripovedovanju domačinov v tem delu Brd kar nekaj. Sledi položnejši del, po katerem pridemo iz gozda in od tukaj se nam, če se ozremo čez ramo že odprejo pogledi nazaj po Benečiji in še naprej na Krn, Matajur in Kanin. Po prečkanju ceste Neblo-Golo Brdo smo že v Vrhovlju pri Kožbani. Nad vasjo dominira cerkvica Sv. Andreja, od koder se nam ponujajo čudoviti razgledi na vse strani, do koder nam sega pogled. Skratka točka na kateri se moramo ustaviti.

Sedaj je pred nami lahkotnejši del poti. Spuščamo se proti vasi Kožbana. Mimo spomenika NOB pridemo do prvih hiš in gremo po cesti skozi vas v dolino potoka Kožbanjšček. Hitro po ostrem desnem ovinku zapustimo cesto in preidemo na gozdno pot, ki se spušča do dna doline. Ponovno smo na cesti, kjer zavijemo desno. Po nekaj ovinkih pridemo do ene večjih naravnih znamenitosti v Brdih, to so korita poimenovana Krčnik. Ogledamo si naravni kamniti most in ozko strugo potoka vklesano v kamen. Pot po dolini nas pripelje do Peternela.

Od tukaj nas čaka krajši vzpon mimo Hlevnika v smeri Bajetovega vrha. Tik pred vrhom se pot pri osamljeni kmetiji prelomi v levo. Mimo starih oljk nadaljujemo v smeri doline potoka Koren in na drugi strani vidimo Škrljevo v Italiji. Po prečkanju ceste se pot mimo bivše karavle usmeri proti Hruševlju. Ponujajo se nam razgledi po Brdih. Mimo zadnje hiše pridemo skozi gozd do cerkvice Sv. Marjete in hitro za njo zavijemo desno. Cesta vijuga po grebenu in levo in desno so obsežni vinogradi. Še bolj desno nam pogled potuje po furlanski nižini. Hitro smo v vasi Neblo, kjer so hiše posejane po dolgem grebenu. Mi moramo do zadnjih hiš in še naprej. Ponovno smo na makadamski cesti, ki nas pelje mimo zapuščene velike kmetije Bertovih. Na še stoječem kamnitem portalu je letnica 1717. Počasi se spuščamo v dolino potoka Reke. Preden pridemo do hiš gremo mimo mlake na levi tik ob cesti. Včasih je imela skoraj vsaka kmetija v Brdih mlako, iz katere se je jemala voda za škropljenje in napajala živina. Voda iz studencev se je uporabljala samo za ljudi in po navadi jo je bilo potrebno kar daleč nositi.

Prečkamo cesto Dobrovo – bivši mejni prehod Neblo. Na levi je hotel z igralnico Venco. Tukaj v dolini so večji nasadi breskev in mimo njih gremo do potoka Reke. Preko mosta in skozi vinograde se vzpnemo na staro cesto Fojana-Rutarje, ki se po padcu meje ponovno uporablja. Čaka nas zadnji del poti skozi Fojano v smeri Dobrovega. Ob poti se nam splača zaustaviti in si vzeti čas za razglede. Skozi zaselek Kozlink pridemo do točke Na vrhu. Pod nami je Dobrovo in od tukaj vidimo celoten vzhodni del Brd. Po kratkem spustu smo na cilju prvega dela naše poti pri gradu na Dobrovem.

Drugi del etape

alpe adria trailOd gradu se mimo Vinske kleti Goriška Brda odpravimo do Drnovka in potem desno po dolini Reke. Pred nami je zgoraj levo Vedrijan, mi pa gremo desno v dolino potoka Imenjščica. Ko ga prečkamo se usmerimo po stari cesti strmo v hrib in po krajšem vzponu smo v Imenju. Skozi vas pridemo do križišča malo pred kapelico. Levo se lahko odpravimo na ogled razglednega stolpa na Mejniku (321m) – Brici rečemo »Na spomenik«. Seveda se na 23m visok stolp vzpnemo in malo razgledamo. Po cesti se vrnemo do Imenja in nadaljujemo levo v utrjeno srednjeveško vas Šmartno. Vas si moramo vsekakor ogledati. Po ogledu vasi prečkamo cesto Gonjače-Dobrovo in se spuščamo proti Kozani. Cesto za Kozano po kateri bomo nadaljevali do omenjene vasi dosežemo v zaselku Travnik. Hitro smo v vasi in pod kostanji na vaškem trgu se lahko malo odpočijemo. Še nadaljujemo navzdol, tokrat v dolino potoka Končnar, na drugi strani doline je pred nami še ena večjih briških vasi Biljana. Mi pa gremo po dolini levo. Vse okrog nas so vinogradi, vse dokler ne prečkamo ceste in se hitro pričnemo vzpenjati proti eni najbolj znanih briških vasi Medani. In kot večina vasi v Brdih je tudi Medana na vrhu enega od gričev, se pa lahko tolažimo s tem, da je to naš zadnji vzpon. Sledi samo še daljši spust po cesti do bivšega mejnega prehoda Plešivo in naprej proti Krminu. Vendar ne hitimo, saj si lahko privoščimo še zadnje razglede. Levo so Brda, ki jih s te strani omejuje greben Sabotina, zadaj trnovska planota, še bolj daleč Nanos. Pred nami je Kras, še dalj tržaški zaliv in desno furlanska nižina. Ob lepem vremenu lahko vidimo v daljavi Dolomite in Karnijske alpe. Še preden pa se odpravimo na zadnji del poti po Brdih, si lahko privoščimo okrepčilo v enem izmed lokalov v Medani ali na Plešivem.