4.6.2023 - POHOD OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE

Kategorija
Aktualno
Datum
04.06.2023 00:00

18. POHOD OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE DNE 4.6.2023


Planinsko društvo Brda že osemnajstič organizira pohod po briških gričih in dolinah, skozi briške vasi, mimo naravnih in kulturnih znamenitosti, ki ga poznamo pod imenom »POHOD OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE«. Na pohodu se nam na posameznih točkah odpirajo popolnoma drugačni razgledi po Brdih, ki naše kraje predstavijo v vsej njihovi razgibanosti in raznolikosti. Za vas smo pripravili  spremenjeno traso pohoda, ki poteka po srednjem delu Brd, delno po poti »DRUGNBERNCA« .


Datum pohoda: nedelja, 04.06.2023
Zbirno mesto: Klet Brda na Dobrovem v Brdih (parkiranje je urejeno na dvorišču kleti in v njeni okolici)
Začetek pohoda: od 8.00 do 9.30 ure (na pot se odpravite kadarkoli - proga je zelo dobro označena)
Dolžina pohoda: 8,6 km 
Trajanje pohoda: 3 ure

Startnina: odrasli 15 € (otroci do 12 let 7 EUR))
Plačilo startnine vključuje: osvežilne napitke na postaji ob poti; na postaji boste lahko poskušali briške češnje, oljčno olje, frtaljo in domače pecivo. Na koncu vas čaka pašta, pijača in darilo.


Pohod je razgiban, vendar nezahteven, potrebno je le nekaj kondicije, zato je primeren za vse, ki radi hodijo. Pot poteka po cestah in kolovozih. Potrebna je pohodna obutev.


Hoja na lastno odgovornost! Upoštevajte cestnoprometne predpise.
Pohodnike naprošamo, da ne lomijo vej na češnjah ob poti in s tem povzročajo škodo.

Zaradi lažje organizacije pohoda udeležence naprošamo, da se predhodno prijavijo (najkasneje do 1.6.2023), na elektronsko pošto Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. Posamezniki nam prosimo sporočite ime, priimek in kraj, za skupine pa zadostuje število udeležencev, kraj ali društvo in ime vodje skupine.
Le za pravočasno prijavljene posameznike in skupine bomo lahko zagotovili topel obrok na koncu pohoda in darilo.
Za informacije lahko kličete na tel. 040 778 850 (Bojan) in 041 311 036 (Iva).

KRATEK OPIS POHODA


Pohod »OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE« se tako imenuje, ker se začne in konča pri češnji, ki je bila na začetku drugega pohoda zasajena pod Kletjo Brda. Ta je sedaj stara že 18 let.
Trasa pohoda bo dobro označena z usmerjevalnimi tablami v križiščih, rdeče-belimi trakovi, na prehodih preko glavnih cest bodo redarji.

OPIS POTI

Trasa pohoda poteka v nasprotni smeri kot prejšnje leto in je skrajšana. Na poti nas čakata dva vzpona – prvi v Imenje in drugi v Biljano.

Pohod začnemo pod Vinsko kletjo Brda. Preko mosta čez potok Reka pridemo do krožišča v Drnovku in se tam usmerimo desno. Po dolini pridemo do domačije Plahton. Tam zapustimo cesto in gremo desno po kolovozu do naslednjega križišča. Usmerjevalna tabla nas ponovno usmeri desno, po prečenju potoka Imenjščica se prične naš vzpon proti vasi Imenje. Pot poteka v senci skozi gozd. V prvem delu vasi še lahko vidimo staro briško arhitekturo. Ko prispemo na vrh klanca, je za nami na drugi strani doline vas Vedrijan, pred nami pa že vidimo obnovljeno utrjeno srednjeveško vas Šmartno s petimi obrambnimi stolpi. Z vaškega trga, ki se nahaja pred obzidjem se nam ponujajo lepi razgledi po Brdih in dalje čez furlansko nižino na zasnežene vrhove v daljavi. Vredno si je vzeti nekaj časa za ogled vasi.

Iz Šmartnega se spustimo na drugo stran v smeri vasi Kozana in Biljana. Čaka nas dolg spust popestren z lepimi razgledi. V zaselku Mrtnjak se ustavimo na postaji, da se malo odpočijemo. Tam si privoščimo razne domače dobrote, poizkusimo pravo čisto briško oljčno olje in briško kapljico. Še se spuščamo, dokler ne pridemo v dolino do potoka Končnar. Od tam nas pot vodi desno v smeri Biljane. Pred nami je ne preveč hud klanec, saj pot kar nekaj časa poteka skozi gozd. Ko prispemo v vas, je naših naporov konec, saj nas čaka samo še spust proti Vinski kleti Brda, kjer je zaključek naše poti.

V ohlajeni dvorani nas čakata topel obrok in kozarec briškega. Pred odhodom prevzamemo še darilo.


Vabljeni v Brda!

 
 

Vsi datumi

  • 04.06.2023 00:00

Poganja iCagenda