17.POHOD OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE

Kategorija
Aktualno
Datum
05.06.2022 00:00

17. POHOD OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE


Planinsko društvo Brda že šestnajstič organizira pohod po briških gričih in dolinah, skozi briške vasi, mimo naravnih in kulturnih znamenitosti, ki ga poznamo pod imenom »POHOD OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE«. Na pohodu se nam na posameznih točkah odpirajo popolnoma drugačni razgledi po Brdih, ki naše kraje predstavijo v vsej njihovi razgibanosti in raznolikosti. Za vas smo pripravili novo traso pohoda, ki poteka v srednjem delu Brd, delno po poti »DRUGNBERNCA« .


Datum pohoda: nedelja, 05.06.2022
Zbirno mesto: Klet Brda na Dobrovem v Brdih (parkiranje je urejeno na dvorišču kleti in v njeni okolici)
Začetek pohoda: od 7.30 do 9.30 ure (na pot se odpravite kadarkoli - proga je zelo dobro označena)
Dolžina pohoda: 11 km 
Trajanje pohoda: 3,5 do 4 ure


Startnina: 13€ (otroci do 12 let ne plačajo startnine)
(Plačilo startnine prinaša: osvežilne napitke na dveh postajah ob poti; na eni od postaj boste lahko poskušali briške češnje, oljčno olje, frtaljo in domače pecivo. Na koncu vas čaka pašta, pijača in darilo.)

Pohod je razgiban, vendar nezahteven, zato je primeren za vse, ki radi hodijo. Pot poteka po cestah in kolovozih.. Zadostuje lažja pohodna obutev.
Hoja na lastno odgovornost! Upoštevajte cestnoprometne predpise.
Pohodnike naprošamo, da ne lomijo vej na češnjah ob poti in s tem povzročajo škodo.

Zaradi lažje organizacije pohoda udeležence naprošamo, da se predhodno prijavijo (do 1.6.2022), na elektronsko pošto Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. Posamezniki nam prosimo sporočite ime, priimek in kraj, za skupine pa zadostuje število udeležencev, kraj ali društvo in ime vodje skupine.
Le za pravočasno prijavljene posameznike in skupine bomo lahko zagotovili topel obrok na koncu pohoda in darilo.
Za informacije lahko kličete na tel. 040 778 850 (Bojan) in 041 311 036 (Iva).

Opis pohoda:
Pohod »OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE« se tako imenuje, ker se začne in konča pri češnji, ki je bila na začetku drugega pohoda zasajena pod Kletjo Brda. Ta je sedaj stara že 17 let.
Trasa pohoda bo dobro označena z usmerjevalnimi tablami, rdeče-belimi trakovi, na prehodih preko glavnih cest bodo redarji.

 

OPIS POTI: Pot začnemo pod Vinsko kletjo Brda kjer se ob potoku Reki usmerimo proti zahodu. Še preden pridemo do ceste za Fojano zavijemo levo med vinograde in po krajšem vzponu dospemo do briške antene. Od tam so lepi razgledi po Brdih. Nadaljujemo proti Medani in se pri prvih hišah usmerimo levo proti zaselku Modanjsko pod vasjo. Še se spuščamo dokler ne prispemo do ceste Dobrovo-Vipolže. Pred nami je daljši lahek del poti, ki nas med vinogradi vodi po dolini med vasema Biljana in Kozana. Na poti dvakrat prečkamo manjša potoka dokler ne prispemo do križišča za zaselek Mrtnjak. Čaka nas daljši ne preveč strm vzpon in ko pridemo do zaselka si na postaji lahko malo odpočijemo in poskusimo kaj dobrega za pojest. Nadaljujemo po cesti, ki se včasih dviga, včasih pa spušča in si privoščimo razglede na vse strani. Pred nami levo pa vidimo naš naslednji cilj, ki je kot orlovo gnezdo postavljen na vrh griča – Šmartno. Do tam pa nas čaka še en briški klanec. Vendar se trud izplača in v srednjeveški lepo obnovljeni vasici s cerkvijo sv. Martina in petimi obrambnimi stolpi si lahko privoščimo daljši postanek.

Ko se odpravimo iz Šmartnega je pred nami lažji del poti. Naslednja postaja je v vasi Imenje, ki ima tudi zanimivo zgodovino. Tam se lahko osvežimo in nadaljujemo v dolino potoka Govajnik. Nad nami je Vedrijan, mi pa se usmerimo levo proti domačiji Plahton. Od tam že vidimo vinsko klet. Pot do tam je ravna in hitro prispemo na naš cilj, kjer si privoščimo topel obrok in kozarec briškega.

V soboto in nedeljo 4. in 5. junija se bo v Brdih odvijala največja briška prireditev »PRAZNIK ČEŠENJ«. V soboto in nedeljo bodo stojnice s spremljajočim programom postavljene na lokaciji »razgledni stolp Gonjače« in » Šmartno«. V nedeljo pa si bomo ob 15. uri pri Vinski kleti Brda lahko ogledali tradicionalno »povorko« z zabavnim programom.


Vabljeni v Brda.

 

 TRASA 2022

 

 

 

 
 

Vsi datumi

  • 05.06.2022 00:00

Poganja iCagenda